7 Aralık 2015 Pazartesi

DİRGEN ALİ - (Belgesel roman), Yazarı: SIDDIK DEMİR

DİRGEN ALİ
(Belgesel roman)
Bir dönem projesi olan “Dirgen Ali” romanı Osmanlı İmparatorluğu ile,Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kesiştiği geçiş dönemi zaafları ve kültürel dokuyu işlemektedir.
Toplam 152 sayfa ve 10 bölümden oluşmaktadır. Her bölüm sonu fırtınalı geçen olayların sanki özetiymiş gibi yerli yerine oturan şiirlerle süslenmesi zaten akıcı olan romana ayrı bir güzellik katmaktadır. Bölüm sonlarına konulan ve adeta bölümün özeti durumuna gelen bu şiirlerin çoğunluğu romana konu olan yörenin yetiştirdiği şairlerdir. Malumunuz odur ki; K.Maraş şairler yatağı olarak bilinir. Bu memba bitmez tükenmez devam edeceğe benzer.
            Bu roman  yaşanmış olayları belli bir tarihi doku içinde vermektedir. “Dirgen Ali’nin” kendi köyünde yaşadığı macera neticesinde devletin ensesinde bitmesi ve devletle olan resmi ve gayri resmi bağlantıları. Ferdi yanlışlıklıları karşısında adaletin tecellisi yarı resmi feodal aktörlük, yaşı ilerledikçe bölgesinde yaşamış olan bir gönül adamının manevi nüfusunun etkisinde kalarak  vicdan azabı gibi hallere girmesi, Maraş Ermeni harbinde rol oynaması.
 Devletin yanında millete de düşmanlık ederek bir yığın kan akıtan eşkıyayı ortadan kaldırarak devlete ve millete gönüllü fedailik eden bir Anadolu insanını anlatmaktadır bu roman.      
            Terakkiperver Fırkası ve iktidarı elinde bulunduran yönetici sınıfların birbiriyle uç noktalarda sürdürdükleri kavgaları İzmir suikastına kadar vardırmaları ustaca işlenmiştir bu romanda. Velhasıl geçiş döneminin zaafları ve sancıları kendi çapında ustaca verilmiştir bu romanda. 
            Hızlı yaşayanların genç ölmesi bu roman kahramanları içinde geçerlidir.  Dirgen Ali’nin hükmetmek istediği köylüleri, kendi öz yeğeni tarafından uyandırılmak suretiyle, köye ait bir arazinin başında kimin attığı belli olmayan onlarca kurşunla hayatı sona erer. Ogün bugün varisleri tarafında sulh üzere olurlar.
19.yy ilk yarısında yaşanmış olaylar etrafındaki kültürel doku hesabı da yapılarak 2006 yılının ilk aylarında Berikan Kitapevi yayınevi tarafından okuyucuyla buluşturan “Dirgen Ali” adındaki roman belgesel maiyet arz etmektedir.
            152 sayfadan ve 10 bölümden oluşmuş okuyucunun bir çırpıda okuyacağı akıcılıkla kaleme alınmış olup, bir dönem projesi niteliğindedir.. Bir yabancı dile çevrilecek evsaftadır. Üstelik Avrupa’da yabancı dile çevrilmeden bile Türk insanı nezdinde iyi bir tanıtımla gündeme girebileceği hesabı yapılabilir.
            ÖNEMLİ NOT: 
  Görsel medya için de senaryosu yazılmıştır.                                                       
  Kitabın yazarı Sıddık Demir olup İlesam 495 üyesidir. 
  Tel: 0542 696 14 22  
  e.MAİL: sdemir1959@gmail.com mail adresidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder